خواص گیاه کاکوتی

کاکوتی Ziziphora cliniopodiodes یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است. این گیاه در نواحی کوهستانی ایران مانند ارتفاعات شهرستان بجنورد و جاجرم واقع درخراسان شمالی می روید. کاکوتی که در گویش محلی خراسان ” آنخ ” گفته می‌شود.

چوپان‌ها و کوهنوردان برگ تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.

این گیاه چند ساله است و بوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti) (به معنای علف کبک) می‌گویند.

 

خواص  کاکوتی

*برای تقویت معده بسیار مناسب است و همچنین اگر بعد از غذا همراه با چای میل شود تاثیر دو چندانی خواهد گذاشت.

 

*هرچند برگ های کاکوتی را به منظور استفاده در ماست یا دوغ خشک کرده و در هر فصلی استفاده می کنند، اما بذر کاکوتی نیز به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد.

 

*برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد. دستگاه تنفسی را ضدعفونی می کند. مقوی معده است. همچنین خاصیت بادشکنی داشته و می توان در موارد نفخ معده جوشانده آن را مصرف کرد.

 

* ۸کاکوتی دارای گل های بنفش است”از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ استفاده می شود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.

* از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمی‎کند بلکه هضم غذا را آسان می‎‎کند.

برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد

 

طریقه ی مصرف کاکوتی
۱. صفرابر: به صورت دم کرده صبح و عصر به جای چای میل شود. ۳ گرم در ۲۰۰ سی‎سی آب جوش ۲۰ دقیقه دم گردد.

 

۲.تب مالت:  کسانی که تب مالت دارند از جوشانده کاکوتی استفاده کنند.

 

۳. رماتیسم: اشخاصی که رماتیسم دارند می‎توانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام یعنی ۱۰۰ گرم کاکوتی در ۳ لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان بنشینید.

 

۳. قاعده‎آور: به صورت جوشانده سه بار در روز ۵ گرم در ۱۵۰ سی‎سی آب استفاده گردد.

 

۴. مقوی قلب: به صورت جوشانده ۲ گرم در ۱۵۰ سی‎سی آب جوش آورده ۲۰ دقیقه دم کرده بعد غذا میل شود.

 

۵. بادشکن: بعد غذا از دم کرده آن مانند شماره ۴ استفاده شود.

 

۶. خلط ‎آور: دم کرده مانند شماره ۴ استفاده شود.

 

 

۷. سیاه سرفه: برای سیاه سرفه ۵ گرم کاکوتی را در ۳۰۰ سی‎سی آب جوشانده و دم کرده روزی ۳ فنجان بنوشند.

 

۸. آهن بدن: چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمی‎کند بلکه هضم غذا را آسان می‎کند.

 

۹. برونشیت: برای برونشیت مزمن از دم کرده کاکوتی ۳ گرم در ۳۰۰ سی‎سی آب روزی ۴ فنجان میل شود.

 

۱۰. خونریزی بینی: برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبه‎ای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.

 

۱۱. سیاتیک: برای درمان سیاتیک از حمام کاکوتی مانند رماتیسم استفاده کنند، و همچنین کاکوتی را به صورت ضماد در محل سیاتیک بگذارند.

 

۱۲. تقویت کننده نیروی جنسی: کاکوتی تقویت کننده نیروی جنسی آقایان است.

 

۱۳. نوشیدنی خنک: در تابستان یک نوشیدنی خوب جهت خنک شدن بدن است.

این مطلب دارد بدون نظر