بامیه و خواص بی نظیر آن در علم طب سنتی

بسیاری از ما شاید یک بار هم که شده خورشت بامیه را امتحان کرده باشیم و بار ها هم در بازار آن را دیده باشیم. این میوه ی گیاه که ساختاری نرم و لزج دارد، خواص زیادی در مصرف غذایی آن وجود دارد.

امروز می خواهیم با بامیه و خواص آن بیشتر آشنا شویم و بررسی کنیم که مصرف آن در برنامه ی غذایی چه ویتامین ها و مواد مغذی را به بدن ما می رساند؟ آیا بامیه برای دسته ای از افراد مضر است؟ با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.

ارزش غذایی بامیه:

  • کالری=۱۲۹
  • آب=۹۰٫۱۷ گرم
  • پروتئین=۲٫۰۰ گرم
  • چربی = ۰٫۱۰ گرم
  • کربوهیدرات=۷٫۰۳ گرم
  • فیبر=۳٫۲ گرم
  • قند=۱٫۲۰ گرم

در طب سنتی بامیه چه خاصیت های درمانی دارد؟

در ادامه به صورت تک به تک خاصیت های درمانی و پزشکی بامیه را در علم طب سنتی بررسی خواهیم کرد.

  •  بطبع سرد دارد.
  • دمنوش میوه ‎ی کال و نارس بامیه نرم کننده معده و گلو است.
  • مدر است برای کسانی که سوزاک هستند یا هنگام ادرار احساس درد می‎کنند بامیه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا میل کنند.
  • ضماد التیام دهنده‎ی زخم است.
  • برای درمان سفلیس از جوشانده ریشه بامیه استفاده شود (۳۰ گرم در یک لیتر آب هر شش ساعت یک لیوان میل شود.)
  • لعاب بامیه برای کسانی که زخم اثنی‎عشر یا ورم روده دارند بسیار مفید است.
  • از خونریزی سینه جلوگیری می کند.
  • مصرف بامیه برای بیماران دیابتی مفید است. فیبر موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن می دهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمی برد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک می کند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
  • دمنوش بامیه به دفع سنگ های کلیوی کمک می کند.
  • جوشانده گل بامیه ضدسودا می‎باشد. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سی‎سی آب، سه بار در روز هربار یک استکان میل شود.
  • دم‎کرده تخم بامیه ضدتشنج است. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سی‎سی آب.
  • سبب آبرسانی و لطافت پوست می شود.
  • کسانی که دچار کم‎خونی هستند حتماً بامیه استفاده کنند چون بامیه دارای لعاب غنی از مواد اصلی خون می‎باشد.
  • در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد در نتیجه برای بیماران گواتر مفید است.
  • برای بینایی و چشم مفید است.
  • به‎خاطر وجود ویتامین B1 در بامیه برای نیروبخشیدن به عضلات ضعیف و اعصاب قابل تحریک داروی خوبی به شمار می‎رود.
  • کسانی که دارای چربی خون می‎باشند بامیه را به‎عنوان غذای خود بگنجانند.نوع فیبر موجود در این گیاه از طریق متصل شدن با نمک های صفراوی و اسیدهای چرب، موجب کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون می شود و برای بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه می شود.
  • بر طرف کننده ی فساد های داخلی مثل صفرا و بلغم است.
  • به علت داشتن ماده ضدعفونی کننده کرم معده و کرمک را از بین می‎برد.
  • برای درمان تب‎های کهنه ساقه بوته بامیه را خیسانده و آب آن را چند روز متوالی بیاشامید.
  • بامیه به‎خاطر وجود منگنز و کبالت تنظیم کننده ترشح غدد داخلی می‎باشد.
  • اثر بامیه در کاهش کلسترول خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد. اسیدفولیک باعث کاهش هموسیستئین خون می شود.افزایش این ماده از طریق انسداد رگ های خونی، یکی از عوامل خطرساز ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است.
  • ویتامین C نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم است که کمبود آن می تواند باعث اختلال در جذب اسیدفولیک شود.در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماری های قلبی می شود.
  • دفع سموم:این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوق العاده ای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی می کند.
  • فیبر موجود در این گیاه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی از قبیل: بواسیر و دیورتیکولیت را به شدت کاهش می دهد.
  • مصرف بامیه  به کاهش وزن نیز کمک میکند.
  • مصرف بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا می تواند اثر کمک کننده داشته باشد. همچنین می تواند برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران بارداری مفید باشد.
  • کلسیم موجود در بامیه نیز می تواند برای جلوگیری از پوکی استخوان موثر باشد.
  • در عملکرد باکتری های روده موثر است و کاکرد روده را به علت فیبر زیاد بهبود می بخشد.
همچنین بخوانید:   با خواص بیشمار گیاه بابا‌آدم آشنا شوید

بامیه و خواص بی نظیر آن در علم طب سنتی

در کنترل دیابت بامیه چه عملکردی دارد؟

تحقیقات نشان داده که فیبر موجود در بامیه خورشتی باعث بهبود گلیسمی و حساسیت به انسولین شده و باعث کاهش قند خون می شود. مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فیبر موجود در بامیه باعث کاهش کلسترول خون در افراد دیابتی می شود.

این گیاه می تواند سطح قند خون را کاهش داده و برای درمان دیابت مفید باشد، بامیه حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و با افزایش تولید انسولین در پانکراس باعث کاهش قند خون و درمان دیابت می شود.

یک تحقیق ثابت کرده که دانه های بامیه با مهار آنزیم آلفا گلوکوزیداز ۹ از تبدیل کربوهیدرات های روده به گلوکز جلوگیری می کنند.

ضرر های مصرف بی بامیه چیست؟

این گیاه با اینکه خواص بسیار زیادی در  بر دارد ولی ممکن است مصرف آن برای برخی افراد توصیه نشود. در ادامه با برخی ضرر های بامیه برای افراد خاص آشنا می شویم.

پتاسیم بالا

حاوی مقادیر سرشاری از پتاسیم است که یکی از نکات مثبت این گیاه است. البته پتاسیم بالا برای افرادی که بیماری کلیوی دارند می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. به همین دلیل اگر به بیماری کلیوی مبتلا هستید حتما قبل از مصرف بامیه با پزشک خود مشورت کنید.

حساسیت غذایی و تعریق

یکی از مشکلاتی که مصرف این گیاه می تواند برای بعضی افراد ایجاد کند این است که باعث زیاد شدن تعریق در بدن می شود و به همین جهت افراد که حساسیت دارند بهتر است در مصرف بامیه تعادل را رعایت کنند.

این مطلب دارد ۲ نظر

  1. فهمیه علیاری گفت:

    بامیه اصلا مزه و طعم جالبی نداره

یک نظر بدهید